Pada permulaan kerjaya saya sebagai ejen takaful dahulu, bukan senang bagi saya untuk menceritakan tentang perkara yang paling saya tak gemari dengan pekerjaan ini bersama teman atau rakan ejen saya yang lain. Ianya masih tidak mudah sebenarnya. Kebanyakan orang, terutama mereka di bidang yang sama tidak mahu mendengar perkara-perkara negatif. Walaupun sebenarnya dalam diam mereka pun memiliki perasaan yang sama. Tapi ramai yang memilih untuk berpura-pura, termasuklah saya.

Tapi selepas beberapa tahun, saya belajar untuk tidak berpura-pura tapi sebaliknya untuk menghadapi perkara-perkara yang menganggu saya ini. Daripada merengek tentang mereka tak habis-habis, saya belajar melihat mereka melalui perspektif baru. Kenapa saya tak suka akan perkara-perkara ini dan bagaimana boleh saya tukarkan mereka ke sesuatu yang positif.

 

Jadi inilah 3 perkara yang paling tidak saya gemari sebagai ejen takaful:

1. Penantian suatu penyiksaan

Sebagai ejen takaful, perkara ini sudah menjadi suatu kebiasaan. Kadang-kadang kita terpaksa tunggu prospek di kedai mamak selama berjam-jam. Sambil tunggu sambil kita berpesan pada diri sendiri “sabarlah lagi sepuluh minit”. Kemudian sepuluh minit lagi. Akhirnya dah dua jam menunggu. Kita semua pernah laluinya bukan?

Apa yang lebih teruk lagi, apabila prospek tu akhirnya sampai, saya terpaksa senyum dan berpura-pura semuanya baik belaka. Tak ada masalah pun yang saya sudah tunggu hampir sejam sambil mengintai jam di tangan setiap dua puluh saat.

Tetapi setelah saya renunginya, saya sedari bahawa saya tidak dapat elak dari situasi sebegini. Sebagai manusia, saya tidak dapat mengawal orang lain dan cara mereka uruskan masa mereka. Jadi saya mengambil keputusan untuk menerima “tempoh menunggu ” ini sebagai sebahagian daripada pekerjaan saya.

Saya melakukan perubahan dengan memasukkan faktor ‘delay’ atau kelewatan yang dijangka semasa merancang hari saya. Tidak disangka, perubahan kecil ini telah banyak memberi kesan positif terhadap sikap saya sendiri. Saya sudahpun rancang terlebih dahulu apa yang perlu saya lakukan sekiranya terdapat “tempoh menunggu” dengan sama ada menyiapkan kertas kerja ataupun mengambil peluang sebegini untuk berhubung dengan pelanggan sedia ada.

Kalau dulu saya menunggu dengan perasaan yang meluap-luap dengan kemarahan, kini saya menunggu dengan tenang, sambil menyiapkan kerja saya yang lain.

sebagai ejen takaful

Kerja sebagai ejen takaful perlu banyak bersabar.

 

2.Prospek yang tak reti buat keputusan

Oh masa yang dihabiskan untuk prospek yang tak reti buat keputusan sememangnya tidak akan kembali. Susulan demi susulan dilakukan, jawapan demi jawapan kita berikan, boleh membuatkan ejen naik gila. Sememangnya tidak mudah untuk berurusan dengan prospek seperti ini terutama sekali kerana kita sedar bahawa masa kita boleh digunakan untuk perkara lain yang lebih bermanfaat.

Namun, kita tak boleh nak buat apa-apa tentangnya melainkan meyakinkan diri sendiri yang prospek tersebut akan membeli produk kita juga akhirnya. “Sikit hari lagi je ni,” itulah yang mampu kita yakinkan diri kita.

Kemudian saya sedar bahawa apa yang menaikkan kemarahan saya sebenarnya bukanlah sebab prospek ini tak dapat membuat keputusan. Ianya lebih kepada harapan saya yang tidak putus-putus bahawa saya akan dapat close sale dan dapat habuan komisen saya. Juga dengan kekecewaan yang tak putus-putus selagi matlamat ini belum tercapai. Inilah punca sebenar kemarahan saya.

Jadi,untuk mengelakkan diri saya daripada menjadi gila, saya mengalihkan fokus saya. Saya cuba mengenal pasti sebab mengapa prospek saya tidak dapat membuat keputusan. Ianya mungkin kerana mereka tidak mempunyai bajet, atau mereka sedang mencari maklumat tanpa niat untuk membeli. Mungkin pasangan mereka yang tak berminat, atau mereka belum bersedia kerana masalah peribadi atau isu kewangan yang mereka sedang hadapi.

Kadang-kadang prospek terlalu segan untuk berterus-terang. Saya mula memahami situasi ini dan saya ambil inisiatif untuk mengenali dan menangani setiap sebab sambil mengingatkan diri bahawa matlamat saya adalah untuk menawarkan nilai atau value kepada mereka untuk kebaikan mereka. Bukan untuk kebaikan saya.

Prospek oh prospek, cepat-cepatlah buat keputusan…

 

3. Stigma yang mengiringi gelaran ejen takaful

Pandangan masyarakat terhadap ejen takaful kadang-kala sangat kejam sekali rasanya. Selama ini saya tak sedar pun betapa ejen tidak disukai sehinggalah saya sendiri yang menjadi ejen. Siapa yang boleh kita salahkan ya? Tiada siapa sebenarnya. Sebab tiada faedahnya salah-meyalahkan orang lain.

Saya tak boleh ubah pandangan masyarakat tentang ejen insurans, dan lebih lagi, saya tak boleh salahkan mereka juga. Bagi kita sebagai ejen, memanglah ini suatu fakta yang susah untuk dihadam. Namun, apa yang dapat saya ubah ialah pandangan mereka terhadap saya sebagai ejen. Apa yang saya mampu buat adalah berikan yang terbaik, setiap masa.

Sesetengah orang berkata bahawa ini adalah kerja jualan dan kita sebagai ejen adalah jurujual. Saya lebih suka menganggap diri saya sebagai pelayan yang sentiasa berkhidmat kepada pelanggan kerana itulah keutamaan saya. Apabila prospek dan pelanggan perasan akan keikhlasan kita dalam menjalankan perkhidmatan kepada mereka, pandangan mereka terhadap kita akan berubah dengan serta merta. Dan apabila ianya berlaku, stigma tersebut takkan boleh menyakiti kita lagi.

 

Terima kasih ejen-ejen kerana berkongsi cerita dan pengalaman anda serta menyumbang kepada blog kami. Jika anda mempunyai cerita yang menarik untuk dikongsi bersama ejen-ejen yang lain, sila email kami di PR@ibanding.com.

Kongsi artikel ini dengan semua rakan ejen anda. Dan jangan lupa untuk ‘Like’ kami di Facebook supaya anda tidak ketinggalan dengan artikel-artikel baru kami.

 

 

 

Spread the love