Kena reject lagi.. sampai bila ni? Biasa kan? Terutama bagi ejen takaful yang baru berkecimpung dalam industri ni.

Kena reject mungkin merupakan sebahagian daripada tugas sebagai ejen takaful ni yang paling tak best. Tidak ramai yang sedar sebenarnya sales rejection ni memainkan peranan yang penting dalam membina perwatakan yang kuat dan berani. Sebenarnya melalui sales rejection inilah seseorang itu membina keyakinan diri dan belajar untuk bangun semula.

Dalam bidang ini, tidak ada cara bagi seseorang untuk terlepas daripada kena reject oleh prospek mahu pun pelanggan. Jadi jika ingin teruskan dalam bidang ini, satu-satunya cara ialah untuk belajar cara mengatasi sales rejection.

Sekadar belajar tebalkan muka ya tidak memadai ya. Kita perlu mahiri sikap terbuka dan menerima, dan seterusnya jadikan rejection ini sebagai pengajaran yang tidak ternilai. Inilah yang dilakukan mereka yang telah berjaya. Bagaimana caranya?

 

4 cara ejen takaful tangani sales rejection

1. Mereka tidak meletakkan konotasi negatif terhadap sales rejection

Jika difikirkan, terdapat 3 kemungkinan terhadap setiap sales pitch: Ya, tidak, mungkin.

Jawapan “tidak” pula tidak semestinya bererti tidak selama-lamanya. Jika kita bersifat objektif terhadap “tidak” ini, dan tidak mengaitkan perasaan emosi kita terhadapnya, kita tidak akan berasa kekecewaan dan kehampaan yang sering dirasakan setiap kali kita dengar perkataan ini keluar dari mulut prospek.

Tanggungjawab utama seorang ejen adalah untuk menambah nilai (value) dalam hidup seseorang, dengan memperkasa mereka dalam membuat keputusan terbaik dalam soal kewangan peribadi mereka. Lakukan ini dengan terbaik dan tugas anda selesai buat masa ini.

Keputusan prospek adalah milik mereka. Satu jawapan “tidak” bukan bereti kegagalan anda sebagai ejen. Jadi buangkan konotasi negatif pada jawapan “tidak” dan anda tidak lagi akan merasa tertekan olehnya.

 

2. Mereka sedari bahawa rejection adalah sebahagian daripada tugas ini

Ramai ejen baru menceburi bidang ini dengan semangat dan keyakinan bahawa mereka akan terus berjaya. Sebahagian daripada mereka dijanjikan dengan janji-janji bahwa mereka akan kecapi kehidupan yang diidamkan. Tapi, ada di antara mereka yang tidak diberitahu tentang sales rejection yang akan mereka hadapi. Dan mereka juga tidak diajar bagaimana untuk menanganinya.

Sesetangah ejen menganggap rejection sebagai tanda kelemahan dan kegagalan. Akan tetapi, mereka yang berjaya sedar sejak mula bahawa rejection adalah sebahagian daripada tugas ini. Malah mereka sudah pun menjangkakannya. Mereka mengetahui bahawa inilah yang akan menjadikan mereka tabah dan berani.

Di dalam bisnes dan di dalam kehidupan, apa yang menjadikan seseorang berjaya adalah kebolehannya menukarkan apa yang dianggap negatif kepada sesuatu yang positif!

 

3. Mereka yakin bahawa “tidak” bukan untuk selamanya

Ada banyak sebab mengapa prospek berkata “no/ tidak”. Mungkin mereka perlukan masa untuk berfikir. Mungkin pula mereka tidak mempunyai bajet ketika itu. Atau mungkin mereka perlu yakinkan pasangan mereka terlebih dahulu tetapi terlalu segan untuk mengakuinya.

Apa jua alasan mereka, jawapan “tidak” bukanlah bererti pintu peluang anda telah tertutup buat selamanya. Mahirkan diri dalam membaca apa yang tersirat dalam jawapan “tidak” mereka. Kenal pasti sebabnya sebelum akhiri perjumpaan anda dengan prospek.

Pastikan prospek tahu bahawa anda akan terus berhubung dengannya dari masa ke semasa terutama jika ada produk yang ‘lebih baik’ baginya. Ini akan memastikan pintu peluang anda tidak tertutup sebaik sahaja anda tinggalkan pertemuan anda dengan prospek tersebut. Dan pada masa yang sama, prospek juga tidak berasa terkejut dan ofensif apabila dihubungi kelak.

 

4. Mereka tukarkan rejection kepada suatu pengajaran

Kebiasaanya, kita mudah menyalahkan diri kita kerana gagal close sale. Tetapi apa yang lebih parah, adalah apabila kita menyalahkan prospek pula kerana tidak menerima kita dan produk yang kita syorkan kepada mereka. Mulalah rasa meluat pada prospek kerana tidak faham takaful la, tidak pentingkan perlindungan la, kedekut la dan macam macam lagi.

Mereka yang berjaya akan ambil masa untuk merenung kembali apa yang telah berlaku. Daripada awal hingga akhir. Adakah proses prospecting tidak efektif? Ataupun masih gugup atau kurang berkeyakinan ketika sales pitch?

Cara untuk menanganinya? Tanya saja pada prospek. Jangan pula tanya mereka mengapa mereka memberi jawapan “no” kerana ini hanya akan membuat mereka berasa defensif dan mereka mula memberi berbagai alasan yang tidak benar. Jadi hadir ke appointment dengan satu set soalan untuk tujuan dapatkan feedback mengenai presentation anda.

Tanya kepada prospek adakah anda telah dapat menerangkan produk dengan jelas dan adakah prospek berasa selesa sepanjang presentation anda. Tanya bagaimana dapat anda memperbaikinya. Ini memberi 2 kesan:

Satu: Ia membantu anda mengenal pasti kelemahan yang perlu dibaiki.
Dua: Ia membuatkan prospek berasa lebih senang dan terbuka dengan anda. Terutamanya apabila beliau sedar akan keikhlasan anda dalam memberikan perkhidmatan terbaik buatnya. Ini pula akan bantu membina trust/ kepercayaan. Dan kerana satu “no” tidak bererti tidak buat selamanya, peluang seterusnya bersama prospek ini mungkin lebih cerah.

 

Adakah artikel ini membantu? Jika ya, jangan lupa support kami dengan kongsikannya bersama rakan ejen anda yang lain! Juga like kami di Facebook ya!

 

Spread the love