Sebagai wakil takaful, sememangnya tanggungjawab utama kita adalah untuk memberikan ilmu dan kesedaran tentang perlindungan takaful serta menyediakan perkhidmatan yang terbaik bagi pelanggan kita. Tapi kita akui je lah, bahawa kita perlukan sales bukan? Nak lakukan ni semua secara percuma pun tak boleh jugak.

Ramai di antara kita yang sampai dah jadi kawan baik dengan pelanggan, dah jadi best friend pun. Tapi kalau kita tak dapat close sale, atau pelanggan sedia ada tinggalkan kita untuk wakil atau ejen lain, jadi best friend pun tak guna juga. Mungkin ada yang tak kena di mana-mana.

Kaedah penjualan tradisional yang dipraktikkan oleh generasi terdahulu mungkin sudah kurang keberkesanannya. Generasi milenial kini dilahirkan di dalam era digital dan sudah melakukan transformasi terhadap keadah penjualan. Akibatnya, salesman atau jurujual perlu juga mengikut perubahan masa ini.

Berita baiknya pula, dengan adanya teknologi digital, kini segala maklumat boleh diproses dan didapati dengan mudah. Termasuklah segala jenis statistik penjualan yang boleh diperohi yang dapat membantu kita kenal pasti keberkesanan kaedah yang kita gunakan.

Jadi di sini kita perhatikan beberapa di antaranya.

 

Statistik penjualan yang perlu diketahui setiap wakil takaful

1. Kepentingan sosial media

 • 95% di antara mereka berumur 18-34 tahun yang mengunjungi internet mengikut sesuatu jenama melalui sosial media (Sumber: MarketingSherpa)
  Tetapi bukan semua platform sosial media yang bersesuaian dengan cara branding anda. Jadi perlu terdahulu kenal pasti cara branding tersendiri dan guna platform sosial media yang bersesuaian. Contohnya jika anda gemar sharing kisah dan anekdot mengenai perlindungan takaful, Facebook adalah untuk anda.
 • Waktu terbaik untuk share sesuatu pos pada Facebook ialah pada pukul 3:00 petang pada hari Rabu. Hari dan waktu optimal yang lain termasuklah di antara 12:00–1:00 petang pada hari Sabtu dan Ahad, serta 1:00–4:00 petang pada hari Khamis dan Jumaat. (Sumber: HubSpot)
 • Facebook live video ditontoni 3 kali lebih lama berbanding video yang bukan live. Sementara komen pada video live pula adalah 10 kali lebih banyak berbanding komen yang diterima oleh video bukan live! (Sumber: Mediakix)
  Facebook live sudah pun menjadi platform branding kegemaran di antara wakil takaful. Tapi satu nasihat di sini, pastikan anda kenal siapakah target audience anda. Video live semasa latihan penjualan ejensi anda yang dinamik dan penuh semangat tidak memberi kesan jika target audience anda adalah prospek atau pelanggan anda. Tetapi mungkin ia dapat menarik minat rekruit baru untuk team anda.

 

2. Kuasa referral

Mana-mana wakil takaful sudah tahu betapa berkesannya kaedah referral. Ini pula statistiknya.

 • Kemungkinan prospek membeli daripada penjual yang telah disyorkan oleh kenalan mereka adalah 4 kali lebih tinggi. (Sumber: Nielsen)
 • 61% pembeli mendapatkan pendapat sumber ketiga sebelum mendengar pendapat pihak menjual . (Sumber: Avanade)

 

3. Statistik di sebalik cold calling

Tunggu dulu. Cold calling tak semestinya tidak berkesan seperti tanggapan ramai. Jika tidak mengalami success melalui kaedah cold calling, statistik ini mungkin dapat membantu.

 • Waktu dan hari terbaik untuk lakukan cold call adalah hari Rabu dan Khamis di antara pukul 6:45 ke 9:00 pagi dan 4:00 ke 6:00 petang. (Sumber: RingLead)
 • Ia memerlukan sekurang-kurangnya 5 kali follow-up setelah perjumpaan/ perbincangan pertama untuk mendapat jawapan “yes” daripada prospek. Malangnya 44% jurujual putus asa setelah medapat jawapan “no” buat kali pertama. Kesabaran dan kegigihan adalah kuncinya! (Sumber: Marketing Donut)

 

statistik penjualan

Kesabaran dan kegigihan adalah kunci kejayaan bagi cold calling.

 

4. Waktu adalah segala

Walaupun pembeli bergantung kepada referral, tapi ejen yang telah disyorkan kepada prospek tidak semestinya selamat. Kerana prospek tidak semestinya hanya meminta seorang referral sahaja. Mereka mungkin mendapatkan beberapa nama ejen yang boleh mereka hubungi. Tambahan pula dengan adanya direktori ejen kini memudahkan lagi prospek untuk mendapatkan ratusan ejen yang berkelayakan. Jadi soalannya sekarang ialah siapakah yang paling pantas?

 • Kajian menunjukkan 35% hingga 50% penjualan pergi kepada ejen yang pertama membalas pertanyaan prospek. (Sumber: InsideSales)
 • Kelayakan sesuatu lead jatuh 10 kali ganda jika ejen hanya membalas 5 minit setelah prospek membuat pertanyaan, serta ianya jatuh 40 kali ganda jika jawapan diberi setelah 10 minit. (Sumber: Harvard Business Review)

 

statistik penjualan

Di antara ramai-ramai ejen siapakah yang terpantas?

 

 5. Perlunya lead nurturing

Apa itu lead nurturing? :

Berbeza dengan lead generation iaitu proses untuk menjana lead bagi perniagaan anda, lead nurturing adalah proses berterusan yang memupuk lead sedia ada dan menjalin hubungan bersama prospek di setiap peringkat sales funnel, walaupun mereka belum bersedia atau belum berminat untuk membeli. Lead nurturing dipandu oleh komunikasi berterusan bertujuan untuk berkongsi maklumat bersesuaian bersama prospek bagi membina branding dan kepercayaan prospek.

Kecanggihan teknologi hari ini membolehkan lead nurturing dilaksanakan dengan dengan berkesan, contohnya dengan adanya sistem seperti sistem pengurusan pelanggan (CRM – customer relationship management system).

 • Tetapi 22% di kalangan juru jual masih tidak sedar akan kewujudan CRM, dan 40% masih menggunakan kaedah informal seperti spreadsheets seperti Excel dan program emel untuk menyimpan maklumat pelanggan. (Sumber: Hubspot)
 • 74% pengguna CRM menyatakan bahawa sistem CRM membantu mereka akses maklumat pelanggan dengan mudah. (Sumber: Software Advice)

 

Sudah anda berdaftar di direktori ejen iBanding? Tahukah anda, anda dapat menggunakan CRM secara percuma setelah berdaftar? Cuba sekarang ya.

sales statistics

 

 

Spread the love